Nagyvilág

Az iraki parlament hazaküldené az amerikai katonákat is

Az iraki parlament felszólította a kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének. Egyúttal érje el, hogy külföldi hadseregek ne használhassák Irak légterét, szárazföldi területeit, vizeit.

A parlamenti határozatoknak nincs kötelező erejük. Az ülésen a 329 fős törvényhozás 180 tagja volt jelen. Ádil Abdel Mahdi, ügyvezető kormányfő egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a parlamentnek szót kell emelnie a külföldi csapatok távozása mellett. A miniszterelnök közölte:

Elvben és gyakorlatban is ez lesz a legjobb Irak számára az esetlegesen felmerülő külső és belső nehézségek ellenére.

A képviselők azt is szeretnék, ha hivatalos panaszt tennének az ENSZ-nél azért, mert az Egyesült Államok megsértette az ország szuverenitását, amikor minden előzetes figyelmeztetés nélkül, dróntámadással az ország területén ölte meg Kászim Szulejmánit, az iráni forradalmi gárda egyik parancsnokát.

A BBC szerint jelenleg mintegy 5000 amerikai katona tartózkodik Irakban. Ezek a csapatok annak a nemzetközi koalíciónak a részei, amely az Iszlám Állam elleni háború miatt van a közel-keleti országban. Ugyanakkor éppen az iraki képviselők parlamenti szavazása előtt jelentették be, hogy a koalíció felfüggesztette terrorellenes műveleteit Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson, mivel elsődleges feladata saját katonáinak védelme. Ugyanakkor szóvivőjük hangsúlyozta, hogy néhány műveletet még önvédelmi célból végrehajtanak majd.

A külföldi katonák sorsa érinti a magyar csapatot is. A Demokratikus Koalíció már kezdeményezte a Honvédelmi Bizottság összehívását, mivel az iraki misszióhoz Magyarország 200 katonával járult hozzá, ők jelenleg is Erbílben teljesítenek szolgálatot.

Az iraki parlament vasárnapi határozata mellett a konfliktus két főszereplője sem volt szótlan vasárnap: az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség egyre inkább növekszik. Donald Trump elnök például csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha válaszcsapást mérne amerikaiakra Szulejmáni meggyilkolása miatt. Trump 52 helyszín célbevételéről írt a Twitteren. Az iráni miniszterek is sorra szólalnak meg, egyikük háborús bűnnek tartaná Trump ígéretének esetleges végrehajtását, másikuk pedig egyenesen „öltönybe bújt terroristának” nevezte.

Szulejmáni likvidálásával Trump fenyegető üzenetet küldött Iránnak
A Forradalmi Gárda különleges egységét vezető tábornok kivégzése mögött a növekvő amerikai frusztrációk éppúgy felfedezhetők, mint a kaotikus iraki belpolitikai viszonyok. Az amerikai elnök akciója válaszút elé állítja Teheránt.

Kiemelt képünkön iraki demonstrálók tiltakoznak Szulejmáni kivégzése miatt. Fotó: Hussein Faleh / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik