Nagyvilág

A NATO felfüggesztette az iraki terrorellenes képzését

A NATO felfüggesztette az Irakban zajló terrorellenes képzését, miután egy amerikai dróntámadásban péntekre virradó éjjel a bagdadi reptéren meghalt Kászim Szulejmáni tábornok, az egyik legfontosabb iráni vezető. Halála miatt Irán bosszút esküdött.

Mint a Politico cikkében írja, a NATO az iraki védelmi erőknek nyújt segítséget abban, hogy meg tudják akadályozni az Iszlám Állam felerősödését. Ezt a tréninget azonban most egyelőre felfüggesztette az Észak-Atlanti Szövetség, mert, ahogy Dylan White NATO-szóvivő fogalmazott, az embereik biztonsága a legfontosabb.

Az érintett NATO-misszió 2018 végén kezdődött Irakban, amelynek során több száz kiképző dolgozik együtt az iraki védelmi erőkkel és katonai szervezetekkel, hogy technikai segítséget nyújtsanak az Iszlám Állam elleni harcban.

Szulejmáni likvidálásával Trump fenyegető üzenetet küldött Iránnak
A Forradalmi Gárda különleges egységét vezető tábornok kivégzése mögött a növekvő amerikai frusztrációk éppúgy felfedezhetők, mint a kaotikus iraki belpolitikai viszonyok. Az amerikai elnök akciója válaszút elé állítja Teheránt.

Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Irakban, 2019 szeptemberében. Fotó: Europress/AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik