Nagyvilág

Egy török légitársaságot is átvertek, hogy megszöktessék Japánból az autómágnást

A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság szerint törvényellenesen használták két repülőgépét Carlos Ghosn, egykori Nissan-vezér megszöktetéséhez.

Pénteken a török légitársaság azt közölte: az MNG Jet feljelentést tett légiközlekedési szolgáltatásainak törvénysértő igénybevétele miatt.

A Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség volt vezérét Törökországon át szöktették Libanonba.

Az MNG Jet szerint két gépet adtak bérbe decemberben két ügyfélnek, az egyiket Dubaj-Oszaka, majd Oszaka-Isztambul útvonalra, a másikat pedig egy Isztambul-Bejrút repülőútra. A két bérleti szerződés között nem látszott összefüggés. Egyik járattal kapcsolatban sem szerepelt Ghosn neve – közölte a cég, hozzátéve, hogy a gépeket csak üzemeltetik, azok nincsenek a tulajdonában.

A vállalat az egyik alkalmazottját hibáztatja, akit a török rendőrség őrizetbe vett. Azzal vádolja, hogy önhatalmúlag járt el, és okirat-hamisítást követett el. Az MNG Jet közölte, hogy belső vizsgálatot indít, és együttműködik a szerdán hét embert, közöttük négy pilótát őrizetbe vevő rendőrséggel. A hét gyanúsított ügyében pénteken dönt a bíróság az előzetes fogva tartásról.

A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és 130 nap után házi őrizetbe helyezett autómágnás rejtélyes módon távozott Japánból. Kedden jelentette be, hogy az “elfogult japán igazságszolgáltatás” miatt elhagyta el az országot, és Libanonban tartózkodik. Az arab országnak nincs kiadatási szerződése Japánnal. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból, ahol házi őrizetét töltötte.

Libanon csütörtökön kapta meg az Interpol Ghosn ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsát.

Kiemelt kép: THOMAS SAMSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik