Nagyvilág

Törökország már katonákat küldene Líbiába

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására – írja az MTI.

A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják, azt állítva, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját. Tájékoztatási irodájuk egy csütörtöki jelentésben azt közölte, hogy aznap megöltek 25 kormánykatonát, és elfogtak több ellenük harcoló milicistát.

A török parlament egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A parlamenti felhatalmazás nem jelenti azt, hogy biztos a csapatok bevetése – jelezte a parlament alelnöke korábban. “Megtörténhet, hogy egy egészen más dolgot látunk majd” – mondta egy interjúban Fuat Okay, aki azt reméli ugyanakkor, hogy a török törvény elrettentő üzenetet küld a háborúskodó feleknek. Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére amúgy már küldött katonai felszereléseket az egységkormánynak, és közölte, hogy folytatja ezt a támogatást. Haftar mellett Egyiptom, Oroszország, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia állt ki.

A Törökországgal a térségben rivalizáló Egyiptom csütörtökön azonnal elítélte a török parlament döntését. Ez egy olyan döntés, amely megsérti az ENSZ határozatait – írta egy közleményben a külügyminisztérium, és figyelmeztetett, hogy a líbiai katonai beavatkozás negatívan hathat ki a mediterrán térség stabilitására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik