Nagyvilág

Botrányos fogadtatásban részesült az ausztrál miniszterelnök az ország erdőtüzek sújtotta részén

Dühös fogadtatásban részesült Ausztrália miniszterelnöke csütörtökön az ország egyik erdőtüzek sújtotta részén, szitkok áradata záporozott rá, egy tűzoltó pedig nem volt hajlandó kezet fogni vele.

Scott Morrisont Új-Dél-Wales államban, Cobargo városában szidták a leghevesebben: volt aki idiótának nevezte, s ez még a legenyhébb szitkozódás volt. Elsősorban azt vetették szemére, hogy a városban nincs megfelelő felszerelés a tüzek oltásához. A kormányfő távozó autóját gúnyos kiabálás kísérte.

Akárhányszor árvíz vagy tűz van ebben a térségben, soha nem kapunk semmit. Bezzeg Sydneyben, az északi parton el lennénk árasztva adományokkal, gyorssegélyekkel

– mondta egy cobargói lakos az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.

Nem lep meg, hogy az emberek igencsak keserűek most. Épp azért jöttem ide ma, hogy a saját szememmel lássam a helyzetet, és felajánljam a tőlem telhető segítséget

– mondta Morrison.

Ausztráliában jelenleg is legalább kétszáz helyen lángol a növényzet, és bár kedd óta enyhült a kánikula – ami átmenetileg kedvez az oltási munkáknak -, szombatra ismét rekkenőre fordul a hőség és erős szél várható.

Az új-dél-walesi tűzoltóság szerdán elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Kiemelt kép: ADAM TAYLOR / AUSTRALIAN PRIME MINISTER’S OFFICE / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik