Nagyvilág

Élőben cserélik a foglyokat a frontvonalnál

Az ukrán elnöki hivatal Facebook-videóban közvetíti az átadás menetét.

Újabb fogolycsere kezdődött vasárnap Kijev és a Donyec-medencei szakadár területek között a kelet-ukrajnai frontvonal mentén lévő Majorszke ellenőrző pontnál – idézi az ukrán elnöki hivatalra hivatkozó ukrán híradásokat az MTI.

Az ukrán elnöki hivatal élő videóban közvetíti a Facebookon az átadás menetét.

Початок звільнення утримуваних осіб на КПВВ «Майорське» на Донеччині.

Початок звільнення утримуваних осіб на КПВВ «Майорське» на Донеччині.

Közzétette: Офіс Президента України – 2019. december 29., vasárnap

 

Darja Morozova, a donyecki szakadárok „ombudsmanja” az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak elmondta, hogy előbb a luhanszkiak cserélik az ukrán oldallal a foglyokat, majd a magát „Donyecki Népköztársaságnak” nevező szakadár terület következik. Elmondta, hogy az előzetes adatok szerint Kijev 87, a szakadárok 55 foglyot adnak át. Ez a szám azonban még nem végleges – tette hozzá –, mivel előzőleg a donyeckiek listáján szereplő 22 személy még nem egyezett bele abba, hogy átadják őket a szakadároknak.

Egy újabb Donyec-medencei fogolycserének még az év végéig történő végrehajtásáról a „normandiai négyek” vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország december 9-i párizsi csúcstalálkozóján született megállapodás. Ezt követően a kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó háromoldalú, azaz Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport hétfőn egyezett meg a fogolycsere feltételeiről.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között legutóbb 2017 decemberében volt jelentős mértékű fogolycsere, akkor a szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza  szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

Ukrajna és Oroszország legutóbb szeptember 7-én cserélt ki foglyokat, akkor térhettek vissza Ukrajnába többekkel együtt a tavaly novemberi ukrán-orosz fekete-tengeri incidens során bebörtönzött ukrán haditengerészek és Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendező – írja a távirati iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik