Nagyvilág

Hatmilliárd eurót tüntetett el a kamuhír

Alaposan megbüntették a Bloomberg hírügynökséget, mivel kiadtak egy álközleményt, ami óriási felfordulást okozott a tőzsdén. A Bloomberg szerint ők is áldozatok.

A francia hatóságok ötmillió euró (1,6 milliárd forint) büntetést szabtak ki a Bloomberg pénzügyi hírszolgáltatóra, amiért az tévedésből leközölt egy hamis sajtóközleményt – szúrta ki az Index. A kamuhír arról szólt, hogy a francia építőipari óriás Vinci könyvelésében hibákat fedeztek fel a könyvvizsgálók, ezért a 2015-ös és 2016-os pénzügyi eredményei utólag változni fognak, méghozzá több milliárd eurót, és természetesen nem pozitív irányban.

Tény, hogy a hamis sajtóközleményt elég ügyesen szerkesztették meg, a megszólalásig hasonlított a Vinci valódi közleményeire, az ismeretlen tettesek még a cég weboldalának Hírek szekcióját is lemásolták. Az egyetlen különbség a sajtókapcsolatokért felelős munkatárs mobilszáma volt, illetve az, hogy a hivatalos vinci.com domén helyett a vinci.group-ot használták. Fél órával a közlemény után ráküldtek egy kamu cáfolatot is a közleményre, ami persze csak fokozta a káoszt (főleg miután a cég sajtóosztálya is észrevette, mi történik, és újabb cáfolattal próbáltak tüzet oltani).

Komoly következménye lett az akciónak, mivel átmenetileg 19 százalékos zuhanást okozott a Vinci részvényárfolyamában, 6 milliárd eurót tüntetett el a cég piaci értékéből. Hogy a tőzsdei felfordulást kihasználva kik kaszáltak látványosan nagyot az egész ügyön, még vizsgálják.

A francia hatóságok a hírügynökséget arra hivatkozva büntették meg, hogy nem járt el elég körültekintően, és nem végzett alapos forrásellenőrzést, mielőtt közzétette a hírt, amit persze az egész gazdasági világsajtó átvett aztán. A Bloomberg szóvivője annyit reagált, hogy ebben a történetben ők is áldozatok, és a kamuhír megalkotóit kellene inkább felkutatni és megbüntetni – írja az Index.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik