Nagyvilág

Magyarázkodik a kormányfő, hogy miért ment Hawaiira nyaralni, miközben épp leég az ország

Kellemetlen magyarázkodni kényszerült vasárnap hawaii családi nyaralása miatt Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki szombaton este meg is szakította utazását, és visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, és az országot példátlan hőhullám sújtja – írja az MTI.

Visszatértem szabadságomról, és tudom, hogy a nyaralásom nagy nyugtalanságot okozott

– mondta vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján a kormányfő a helyi oltást koordináló központban Sydneyben, hozzátéve, hogy utólag már máshogy döntene. Morrison azzal magyarázta a nyaralást, hogy ígéretet tett a gyerekeinek, amelyet apaként igyekezett betartani, de elfogadja a bírálatokat, mert belátja, hogy miniszterelnökként más felelőssége is van.

Morrison távolléte miatt a canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy az országot sújtó természeti katasztrófa közepette hol tartózkodik a miniszterelnök. Morrison sydney-i házánál diáktüntetés is volt emiatt.

Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!

– hangzott el a tüntetésről készült élő közvetítésben a közösségi médiában.

Akiket megbántottam, azoktól bocsánatot kérek

– jelentette ki a felháborodásra reagálva a miniszterelnök.

Ausztrália történetének legforróbb hetét rögzítették a meteorológusok a kontinensnyi országban. Szerdán 41,9 fokot mértek, csütörtökön pedig 41 fokot mutatotta hőmérő. Ausztrália keleti részét súlyos aszály sújtja, és a bozóttüzek ezúttal a szokásosnál két hónappal korábban lobbantak lángra. Új-Dél-Walesben 800 ház semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége. A lángokban két tűzoltó is halálát lelte a napokban.

Kiemelt kép: Tűzoltó locsolja a lángoló növényzetet az Új-Dél-Wales állambeli Bilpinnél 2019. december 21-én, amikor szükséghelyzet van érvényben a szövetségi államban az erdőtüzek és a rendkívüli hőség miatt. Az országban október közepén fellángolt bozóttüzekben nyolc tűzoltó vesztette életét, hat súlyosan megsérült. A megsemmisült otthonok száma hétszáz, a hivatali és gazdasági épületeké kétezer. A kontinensen kétszáz helyen pusztít a tűz. MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Ajánlott videó

Olvasói sztorik