Nagyvilág

Gyilkosoknak és erőszaktevőknek adtak kegyelmet

Matt Bevin, Kentucky korábbi kormányzója hivatala utolsó napjaiban, december elején több száz kegyelmet adott – írja a CNN. Állítása szerint olyan embereknek kegyelmezett meg, akiknek jelenléte nem zavarná a szomszédságában, a munkahelyén vagy az egyházközösségében.

Bevin döntése hatalmas felháborodást keltett, és nem csak a nagy szám, illetve a feltételezett politikai motiváció miatt.

A volt kormányzó erőszakos bűnözőknek, így elítélt gyilkosoknak és nemi erőszaktevőknek is kegyelmet adott.

Csütörtökön Bevin egy rádióbeszélgetéssel még tovább súlyosbította a helyzetet. Mint elmondta, többek közt azért kegyelmezett meg egy gyermekmolesztálónak, mert a kilencéves áldozat szűzhártyája érintetlen volt. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy gyermekeknél a nemi erőszak a legtöbb esetben nem hagy fizikai nyomokat, így a volt kormányzó indoklása irreleváns.

Fotó: iStock

Micah Schoettle-t 2018-ban 23 évre ítélték, ebből kevesebb mint 18 hónapot töltött le. Bevin szerint az ügyben az illetékesek hanyagul jártak el, az áldozat anyja ugyanakkor felháborítónak tartja a kegyelmet.

Rob Sanders Kenton megyei ügyész szerint Schoettle még nem részesült a szexuális bűnelkövetők számára létrehozott kezelésben, és félő, hogy szabadon bocsátásával további gyermekeket fenyegetenek. Sanders bejelentette, hogy saját vizsgálatot indít a kegyelmek ügyében, és az államszintű nyomozást is sürgeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik