Nagyvilág

Telefonon tolta le Trumpot a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken felhívta telefonon amerikai hivatali kollégáját, Donald Trumpot, és bírálta Washington „beavatkozását” a kínai belügyekbe, nevezetesen az Egyesült Államok „negatív nyilatkozatait” Tajvannal, Hongkonggal, Hszincsianggal és Tibettel kapcsolatban – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A washingtoni képviselőház december elején elfogadott két olyan törvénytervezetet, amely szankciókkal sújtaná azokat a kínai tisztviselőket, akik felelőssé tehetők a muszlim vallású ujgur kisebbség és a hongkongiak emberi jogait csorbító intézkedésekért, továbbá bizonyos esetekben exporttilalmat is előírna. A jogszabálytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt az amerikai elnök aláírásával hatályba léphet.

A két államfő Észak-Korea ügyét is megvitatta. Hszi arra kérte Trumpot, hogy a nemzetközi közösség az Egyesült Államok hozzájárulásával enyhítse a Phenjannal szembeni szankciókat.

Oroszország és Kína közösen kidolgozott határozattervezetében azt javasolta a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy enyhítse az Észak-Korea elleni szankciókat; az Egyesült Államok ezt ellenzi, mert szerinte ennek még nem jött el az ideje.

Észak-Korea: Amerika keservesen megfizet
Ha bírálni merészeli a kormányt az emberi jogok helyzete miatt. Márpedig merészeli.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik