Nagyvilág

Megkezdődött a Kuciak-gyilkosság pere

Megkezdődött csütörtökön a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és barátnője, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított büntetőper a nyugat-szlovákiai Bazinban – jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió. Kuciakot és Kusnírovát tavaly február 21-én a Galántához közeli Nagymácsédon a házukban gyilkolták meg- írja az MTI.

A gyilkosság megrendelésével Marian Kocner vállalkozót vádolják. Kuciak gyakran írt a vállalkozó zavaros üzleteiről is. Kocner állítólag 70 ezer eurót (22,4 millió forint) fizetett a gyilkosságért az elkövetőknek. Kocner mellett a további vádlottak Alena Zsuzsová, Szabó Tamás, Miroslav Marcek és Andruskó Zoltán. Utóbbi vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek köszönhetően enyhébb büntetésre számíthat, a tárgyaláson nem is jelent meg. A vádalkut azonban még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Ezt a tárgyalást december 30-ra tűzte ki a testület.

A különleges büntetőbíróságnak, amely Szlovákiában a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozik, először is arról kell döntenie, hogy befogadja-e a vádiratot rendes tárgyalásra. Marek Para, Marian Kocner ügyvédje a bíróságon azt mondta: a védelem ellenzi az ügy tárgyalását, mert szerinte a vizsgálati anyag nagyon hiányos, és sérültek a védelem jogai is. Daniel Lipsic, a Kuciak család ügyvédje alaptalannak minősítette, és elutasította Para állításait. Ha a bíróság elfogadja a vádiratot, ki kell tűznie a tárgyalás időpontját is, amelyen a vádlottak bűnösségéről döntenek.

Ruzena Sabová, a taláros testület elnöke a csütörtöki tárgyalás után közölte: a bíróság elfogadta a vádiratot és januárra, valamint februárra kitűzte a főtárgyalás időpontjait. Az első tárgyalást január 13-án tartják meg.  A vádirat megtárgyalásán a meggyilkolt újságíró és barátnője szülei is megjelentek.

A hatalmas érdeklődéssel várt perre több mint száz szlovákiai és külföldi újságíró akkreditáltatta magát. A tárgyalást ezért nem a különleges bíróság bazini székhelyén, hanem a jóval nagyobb befogadóképességű helyi jogi akadémia nagytermében tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik