Nagyvilág

Csak decemberben 700 ezer turista látogat Prágába

Mintegy 700 ezer turista foglalt szállást decemberben Prágában. Ez 4,5 százalékkal több, mint 2018 decemberében – közölte a Prague City Tourism (PCT) társaság csütörtökön.

A távirati iroda erre hivatkozva azt írja: a cseh főváros idegenforgalmával évtizedek óta foglalkozó PCT adatai szerint ebből mintegy 590 ezer külföldi turista, míg 110 ezer hazai cseh állampolgár. A turisták többsége a karácsonyi ünnepekre, és a szilveszterre, illetve az újévre érkezik Prágába. A külföldi turisták döntő többsége európai, elsősorban németek, oroszok, franciák, olaszok, osztrákok és szlovákok.

A külföldi turisták által legkeresettebb helyek decemberben a hagyományos karácsonyi vásárok elsősorban az Óvárosi téren, a Prágai Várban, valamint a Vencel téren. Fokozott érdeklődésnek örvendenek a speciális adventi programok, amelyeket jelenleg gyakorlatilag már minden prágai városkerület megrendez.

Kiemelt kép: Jan Tater lámpagyújtogató korhű jelmezben gyújtja meg a prágai Károly-híd 37 gázlámpájának egyikét 2019. december 16-án. Az adventi időszakban a férfi és egy munkatársa alkonyatkor meggyújtja az 1402-ben átadott kőhíd lámpásait, ami kedvelt turistalátványosság. A hidat 1847-ben világították ki először gázégőkkel, amit a belvárosban is fokozatosan bevezettek. Prága 1927-re 138 lámpagyújtogatót foglalkoztatott, akikre 7456 égőt bíztak. A belváros történelmi negyedében egészen 1985-ig használtak lámpásokat, majd a hangulatos sétálóutcák rekonstrukcióját követően 2002-től ismét üzembe helyezték a hagyományos világítótesteket a világörökségi helyszínen, öt évvel később pedig a Károly-hídon is. A cseh főváros modern gázlámpáinak száma jelenleg közel hétszáz. MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik