Nagyvilág

Az amerikai haditengerészet pilótái szeretnének felfegyverkezni, mert nem bíznak a túlsúlyos biztonsági őrökben

Olyanok mint a plázaőrök – mondta egy pilóta.

Az amerikai haditengerészet pilótái levelet írtak a kormánynak és a Pentagonnak. Ebben az áll, hogy fontolják meg, hogy hagy legyenek a bázison felfegyverkezve a szolgálatot teljesítő emberek.

A levelet a Fox Newshoz is eljuttató  pilótaoktatók azután írták meg kérésüket, hogy december 6-án egy a továbbképzését folytató szaúd-arábiai katona tüzet nyitott a floridai Pensacola haditengerészeti támaszpontján. Három ember meghalt, többen súlyos sérüléseket szenvedtek.

A katonáknak az a problémája, hogy míg a támaszpont tele van katonákkal, 1992 óta egy törvény nem engedélyezi nekik, hogy fegyvert viseljenek, ha nem biztonsági vagy rendészeti nyomozási feladatokat látnak el. Ugyanakkor a biztonsági feladatokat gyakran kiszervezik olyan cégeknek, amelynek a munkatársainak a fizikai tulajdonságaik és felkészültségük erősen megkérdőjelezhető. A Foxnak

egy pilóta a pensacolai őrséget „mall cops”-nak, vagyis plázarendőröknek nevezte, mert „dagadtak és nincsenek formában”.

Például a december 6-i támadás alatt az egyik meggyilkolt is teljesen fegyvertelen volt, csak egy toll és egy őrségnapló volt nála, pedig a zászlós kézifegyver-oktató és a karabélyos csapat kapitánya volt.

A levélben arról is írnak, hogy remélik, abbahagyják ezt az ironikusnak ható gyakorlatot, hiszen

megbízzák őket, hogy repüljenek több millió dolláros repülőgépekkel ellenséges területek felett, gyalogosok századait vezénylik csatába, vagy irányítanak hajókat szerte a világban, mindezt miközben a nemzet legmagasabb biztonsági előírásait is betartják, de ha hazajönnek, akkor nem bíznak meg bennük annyira, hogy egy pisztoly legyen náluk, hogy megvédhessék magukat, családjaikat vagy társaikat.

Mark Esper védelmi miniszter és a Pentagon sem adott egyértelmű választ a levélre a Fox-nak, Esper szimplán annyi mondott, hogy „utánanéznek”.

Kiemelt kép: Ian Hitchcock/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik