Nagyvilág

Egy perc csenddel emlékeztek az új-zélandi vulkánkitörés áldozataira

Pontosan egy héttel azután, hogy kitört a Fehér-szigeten található vulkán, a Whakaari, Új-Zélandon egy perc csenddel emlékeztek meg a baleset áldozatairól – írja a CNN. A vulkánkitörésben a hivatalos adatok szerint 16 ember halt meg, de a hatóságok szerint két további halálos áldozat is van, de az ő maradványaikat még nem találták meg.

A holttestek valószínűleg a tengerben lehetnek a Fehér-sziget partjainál, és a keresést nem csak az nehezíti, hogy a Whakaari még most aktív, hanem az is, hogy az ott dolgozó rendőrségi búvárok szerint a víz szennyezett, amit a partra kimosott vagy a vízfelszínen lebegő döglött halak és angolnák is jeleznek. Ennek ellenére folytatják a keresést, mert szeretnék visszajuttatni a két további áldozatot is a szeretteiknek.

Aki működő vulkánra lép, mindig az életével játszik
Mi okozta pontosan a turisták halálát Új-Zélandon, és miért képtelenség előre jelezni egyes vulkánkitöréseket?

Jacinda Ardern miniszterelnök, aki személyesen is kifejezte részvétét a családtagoknak, hétfőn azt mondta, a kormány megvizsgálja, hogy meg lehetett volna-e akadályozni a tragédiát. Egy, a CNN-nek nyilatkozó vulkanológus, Raymond Cas szerint nem szabadna senkit nem szabadna odaengedni a nagyközönségből egy olyan vulkánhoz, mint a Whakaari, amely ennyire aktív.

Vannak más helyek Új-Zélandon, ahol ugyanúgy meg lehet figyelni a vulkáni tevékenységet, és sokkal kevésbé veszélyesek.

Kiemelt kép: Europress/Marty MELVILLE/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik