Nagyvilág

Telefonon közölte Boris Johnsonnal a skót miniszterelnök, hogy nincs vétó, ha jön egy új népszavazás

Nicola Sturgeon skót kormányfő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást és nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ha a konzervatív párti brit miniszterelnök nemet mondana a skót függetlenségi népszavazás engedélyezésére, ez az álláspont “nem lenne tartható”. Sturgeon közölte: péntek esti telefonbeszélgetésükben nyíltan megmondta Johnsonnak, hogy ha nemet mond a függetlenségi referendumra, és úgy gondolja, hogy ezzel az ügy le is zárult, hamarosan rájön, hogy mekkorát tévedett.

Milyen demokráciában lehetséges az, hogy egy párt, amelyik (Skóciában) elvesztette a választásokat, diktál annak a pártnak, amelyik győzött

– fogalmazott a skót miniszterelnök, utalva arra, hogy a csütörtöki brit választáson Skóciában az SNP elsöprő győzelmet aratott.

A választást országos szinten a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel, Skóciában azonban a konzervatívok szavazataránya 3,5 százalékponttal 25,1 százalékra csökkent, és mindössze hat skóciai választókerületből küldhetnek képviselőt a londoni alsóházba.

A vasárnapi BBC-műsorban Nicola Sturgeon kijelentette: az SNP Skóciában nagyobb szavazataránnyal győzött, mint a Johnson vezette Konzervatív Párt az Egyesült Királyság egészében, és ez az eredmény is arra vall, hogy Skóciát nem lehet akarata ellenére “a (brit) unió börtönében tartani”.
A skót miniszterelnök megerősítette, hogy a jövő héten előterjeszti annak a jogi mechanizmusnak a részleteit, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés kizárólagos hatáskörének átruházása a skót parlamentre.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. Nicola Sturgeon és Boris Johnson péntek esti telefonbeszélgetése után a londoni miniszterelnöki hivatal közölte, hogy Johnson nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás megtartásához, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum ezt a kérdést egy nemzedéknyi időre eldöntötte.

Kiemelt kép: Boris Johnson brit minszterelnököt (b) fogadja skót hivatali partnere, Nicola Sturgeon a skót kormányfői rezidencia, az edinburghi Bute Ház előtt 2019. július 29-én. MTI/EPA/Stewart Attwood

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik