Nagyvilág

Orbán Viktor: Nem győztünk Brüsszelben

Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre

– ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács csütörtöki ülése után közzétett videoüzenetében.

A magyar kormányfő azután üzent a Facebookon, hogy az európai állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján vett részt, ahol Lengyelország egyetlen tagállamként nem volt hajlandó aláírni azt a szándéknyilatkozatot, aminek az elfogadását tervezték. Ennek lényege, hogy azt szeretnék, ha Európa 2050-ig karbonsemlegessé válna. Erről részletesen is írtunk:

Beletört a foga a „Nagy Zöldbe” Európa vezetőinek, pedig Orbán rábólintott
Greta Thunberg megmondta, nem a cselekvés hiányától kell félni, hanem attól, hogy a politikusok úgy tesznek, mintha cselekednének, miközben kommunikációs célokra használják a vészhelyzetet. Az európai vezetők beteljesítették a klímaaktivista jóslatát.

Orbán Viktor a találkozóról azt mondta:

Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát.

Tehát szavaiból úgy tűnik, hogy a miniszterelnök Magyarországot a szegény országok közé sorolja.

Mint mondta, az is sikernek számít, hogy „Magyarország klímabajnok, és ezt Brüsszelben elismerik. Az 1990 óta a szén-dioxid-kibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy céljai közt volt, hogy az új szabályok ne vegyék el a pénzt az egyébként felzárkózást kitűző országok elől, bátorítsák a nukleáris energia felhasználását, és esélyt teremtsenek arra, hogy a klímaváltozás ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik