Nagyvilág

Nem tud magával mit kezdeni? Legyen rovarirtó közel nettó 300 ezer forintos bérért

Az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb panellakás-kereslete és az ingatlanpiac dömpingje megnövekedett igényeket támasztott a rovarirtó szakma felé. Az Abatox iparági becslése alapján az elmúlt évben hozzávetőlegesen 35 ezer segítségkérő hívás futhatott be a budapesti rovarirtókhoz, melyek 50-60 százaléka tényleges irtást is igényelt. A kártevőmentesítés nagy hozzáértést igényel, jó szakemberekből pedig hiány van.

Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adata alapján jelenleg közel 900 egészségügyi gázmester és 500 egészségügyi kártevőirtó van nyilvántartva, a rovarirtással foglalkozó vállalkozások teljes száma ugyanakkor nehezen meghatározható, mert a cégek sokszor a takarítási munkák részeként végzik az irtást, továbbá egyre nő a nem szakképzett irtók száma is. Budapesten jelenleg közel 40 rovarirtócég van, ez a szám másfél évvel ezelőtt 20-25 közötti volt, míg 2008 és 2010 között még a 20-at sem érte el.

A rovarirtás komoly szakértelmet igényel, csakis képzett, egészségügyi szakdolgozóként regisztrált személy végezheti. Ennek ellenére sokan képesítés nélkül, egy-két sikeres háztartásbeli rovarirtás után is előszeretettel hirdetik magukat, amivel nem csak, hogy nagy kárt okozhatnak, hanem hosszú távon a szakma megítélésének is árthatnak.

Egy rovarirtó nettó havi bére ma Magyarországon cégtől és térségtől függően 170 és 280 ezer forint között mozog.

Amíg egy irtásért Bécsben akár 450 ezer forintot is elkérnek, itthon 30 ezer forintért, azaz a kinti ár tizedéért végzik ugyanazt a munkát.

Nem egyedi eset, hogy a külföldön élő magyarok itthoni rovarirtókat kérnek fel kinti munkára, akár még a kiutaztatásukat is vállalva, hogy elvégezzék az irtást. Jellemzőek a megkeresések Ausztriából, de volt már igény Luxembourgból és Spanyolországból is.

Kiemelt kép: Budapest, 2012. május 9. Az ékes ősdarázs (Ampulex compressa) egy általa elkábított amerikai csótányt (Periplaneta americana) szúr meg fullánkjával a Fővárosi Állat- és Növénykert rovar háttértenyészetében. A látogatók a Szavannaházban kísérhetik figyelemmel ezeket az érdekes parazita szaporodási módszert alkalmazó darazsakat. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik