Nagyvilág

Vulkánkitörés Új-Zélandon: megégett a turisták tüdeje, nem mindenki fogja túlélni

Az új-zélandi Fehér-szigeten történt vulkánkitörésben megsérült turistáknak megégett a tüdeje, miután kén-dioxidot, metánt, vulkáni hamut és más kémiai anyagokat lélegeztek be, sokaknak pedig a testük több mint felén égési sérülések keletkeztek, közölte kedden a sebesülteket ellátó kórházban dolgozó sürgősségi orvos.

A Guardian beszámolója szerint Dr. John Bonning arról beszélt, a pácienseknek rendkívüli módon károsodhatott a tüdeje, az égési sérülések miatt pedig a legtöbb érintettnél bőrátültetést kellett végrehajtani. Szerinte a felépülésük hónapokba, de akár évekbe is eltelhet.

Fotó: MTI/EPA/Michael Shade

Dr. Pete Watson, Új-Zéland egészségügyi minisztériumának szóvivője közölte, hogy a vulkánkitörésben megsérült 31 ember közül 27 a teste legkevesebb 30 százalékán szenvedett égési sérülést. Hozzátette, a sérülteket fogadó égéssebészeti osztályok egy nap alatt végeztek el annyi munkát, amit általában egy év alatt szoktak.

Minden páciens a létező legmagasabb ellátásban részesül, de lehetséges, hogy nem mindenki fogja túlélni

– fogalmazott.

A természeti katasztrófában legkevesebb öt ember veszítette életét, nyolc embert eltűntként keresnek. A sérültek 13 és 72 év közöttiek, legtöbbjük külföldről érkezett az országba.

Az ausztrál származású páciensek a kezelés hátralévő részére hazatérhetnek, amint állapotuk stabilizálódik. Ehhez azonban alaphangon hetekre van szükség.

Egy brazil szemtanú arról beszélt, ők épp távoztak a szigetről, amikor a hajójuk hirtelen megfordult, hogy segítsenek a túlélőkön.

Néhányan nagyon fáztak. Azt hiszem, ezt a reakciót váltja ki a szervezetből, ha valaki megég

– mesélte Aline Moura, hozzátéve, elsőre nagyon megijedtek, miért mennek vissza a szigetre, és menekülni akartak.

Fotó: MTI/EPA/Michael Shade

Russell Clark mentő az elsők között érkezett a szigetre, és elmondása szerint a látvány olyan volt, mint amit az atomkatasztrófát feldolgozó Csernobil című sorozatban látott.

Mindent hamu borított. Feldolgozhatatlan érzés volt

– emlékezett vissza.

A Stuff című lap mindeközben arról írt, hogy három évvel ezelőtt egy konténert helyeztek el a Fehér-szigeten vészhelyzet esetére. A hatméteres konténert a hadsereg szállította oda még 2016-ban, de azt egyelőre nem tudni, hogy hétfőn bárki oda tudott-e menekülni.

Az új-zélandi Fehér-szigetre évente több mint tízezer turista látogat el.

Kiemelt kép: Chris Firkin / Courtesy of Chris Firkin / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik