Nagyvilág

Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben Varga Judit meghallgatása után

„Fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is alkalmazza az összes eszközt és nem csak a 7. cikkelyt az uniós értékek betartása érdekében” – jelentette ki az Európai Unió igazságügyi biztosa, a belga Didier Reynders az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárás kapcsán kedden.

A magyar kormány tagjai szerint Soros emberei leckéztetik őket még mindig Brüsszelben
Varga Judit és Kovács Zoltán: Soros, boszorkányüldözés, kettős mérce.

Az uniós biztos azt is kijelentette, hogy a jövő év elején mindenképpen el szeretne látogatni Magyarországra és Lengyelországba is. Sajnos, a legutóbbi tárgyalások óta további „negatív fejleményeket tapasztaltunk” Magyarországon – mondta Reynders.

Vera Jourová, az értékek és átláthatóság uniós biztosa fontosnak nevezte, hogy az EU tagországai megvitassák a lengyelországi és a magyarországi helyzetet. Hangsúlyozta: a párbeszéd nagyon fontos ahhoz, hogy megértsék, mi történik a két országban.

Michael Roth német európai ügyekért felelős miniszter nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a jelenlegi magyar jogalkotási kezdeményezések arra utalnak, hogy

a jogállamiság helyzetét tekintve a helyes irány helyett visszaesés fordulhat elő. Kijelentette, a szövetségi kormány attól tart, hogy a jogállamiság tovább romlik Magyarországon.

A leginkább problémás kérdések közé az igazságszolgáltatás függetlensége, a média szabadsága és az akadémiai szabadság tartozik – tette hozzá a német miniszter.

A magyar kormány képviselői szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, az eljárást mér rég le kellett volna zárni.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik