Nagyvilág

Trump evakuálni akarta Szöult

Donald Trump felszólított Szöul evakuálására egy, az Ovális Irodában tartott megbeszélésen még abban az időszakban, amikor hatalmas volt a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között, ez derül ki egy most megjelent könyvből, ami az amerikai elnök és a hadsereg kapcsolatáról szól, írja a Guardian.

A Trump and his Generals: The Cost of Chaos című kötetben Peter Bergen nemzetbiztonsági szakértő arról ír, Trumpnak 2017 áprilisában bemutattak egy éjjel készült műholdfelvételt a Koreai-félszigetről, amin Kína és Dél-Korea fénylett, közötte pedig Észak-Korea sötétségbe borult. Az elnök először azt hitte, hogy az a rész az óceán, majd miután észrevette Szöult, azt kérdezte a többiektől,

miért van olyan közel Szöul az észak-koreai határhoz?

Ekkor tájékoztatták az elnököt arról is, hogy Észak-Korea bármilyen agresszióra a 25 milliós Szöul megtámadásával válaszolhat.

Erre Trump azt mondta,

menniük kell.

A szerző hozzáteszi, a tanácsadói sem értették, hogy Trump viccelt-e, de aztán megismételte ugyanezt.

2018-ban aztán Trump ki akarta menekíteni a Dél-Koreában élő amerikai tisztviselőket és családjukat, mert az északi-koreai rezsim egyértelmű jelét adta annak, hogy háborúba kezd.

Az elnök terveiből ugyanakkor semmi nem lett, mert a főtanácsadói ignorálták őt.

Bergen könyve pont egy olyan időszakban került a boltok polcaira kedden, amikor Washington és Phenjan közt ismét kezd elmérgesedni a helyzet 18 hónapnyi viszonylag békésnek mondható időszak után.

Észak-Korea az elmúlt időszakban több rakétát is tesztelt, Trump és Kim Dzsongun pedig egyre keményebb szavakkal üzenget egymásnak ismét.

Kiemelt kép: Sarah Silbiger / Pool via CNP / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik