Nagyvilág

A Brexit miatt leállt a brit gazdaság

Leállt a brit hazai össztermék (GDP) növekedése az októberrel zárult három hónapban – írja az MTI. Októberben is stagnált a brit gazdaság teljesítménye havi összevetésben. Londoni elemzői vélemények szerint a gyenge adatok egyik fő oka a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) kötődő bizonytalanság.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi jelentése szerint a GDP növekedési üteme októberben és az októberrel véget ért negyedéves időszakban is zéró volt. A mozgó háromhavi összevetésben számolt októberi stagnálás jelentős lassulást jelez.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a brit gazdaság egyelőre elkerülte a technikai recessziót. Az idei második naptári negyedévben a brit GDP-érték ugyanis 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez viszonyítva, és a konszenzusos meghatározás szerint ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék, az adott gazdaság technikai recesszióban van.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Josie Dent a friss GDP-adatok keddi ismertetése után kifejtette: az októberrel zárult három hónapot erőteljes bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia kilép-e az akkor érvényben volt Brexit-határnapon, október 31-én az Európai Unióból. Az előző, március végi Brexit-határidő előtt jelentős készletfelhalmozásba kezdett a brit üzleti szektor. Ez akkor felhajtotta a GDP-növekedési ütemet, mivel a feldolgozószektor raktárra is termelt, készülve arra, hogy a Brexit a beszállítási láncolatokat is érintheti – hangsúlyozta a CEBR szakértője. Az elemző szerint ennek a raktárkészletnek a leépítése gyakorolt lefelé ható nyomást a második negyedévi növekedésre, miután Nagy-Britannia márciusban nem lépett ki az EU-ból.

Nagy-Britannia októberben sem lépett ki az EU-ból; a jelenleg érvényes Brexit-határnap január 31. A brit üzleti szektor szervezetei a további gazdasági kilátásokat is borúlátóan ítélik meg.  A BCC szakértői szerint a beruházásokra egyértelműen a Brexitet övező bizonytalanságok gyakorolnak nyomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik