Nagyvilág

Egyszerre ítéltek el 14 radikális iszlamistát az Iszlám Állam támogatása miatt

Vallási gyűlöletkeltés és háborús uszítás vádjával, az Iszlám Állam (IÁ) támogatása miatt ítélte el kedden Pazardcsikban egy bolgár bíróság Ahmed Mussza radikális imámot és 13 másik bolgár állampolgárt – írja az MTI.

Mussza és hívei ellen 2016-ban indult eljárás az Iszlám Állam hívei után folytatott dél-bulgáriai nyomozást követően.
Musszát, aki korábban négy évet töltött börtönben a radikális iszlám tanainak terjesztése miatt, a pazardcsiki regionális bíróság 8 és fél évi börtönre ítélte. Plovdivból, Pazardcsikból és Aszenovgradból származó támogatóira pedig egytől három és fél évig terjedő elzárást szabtak ki. A csoport egyetlen női tagját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészek szerint a roma származású Mussza, aki eredetileg római katolikus vallású volt és 2000-ben lett muzulmán, amikor Bécsben dolgozott, az Iszlám Állam zászlaitól körülvéve prédikált. Csoportja fegyvereseket próbált toborozni az Irakban és Szíriában 2014 nyarától jelentős területeket elfoglaló dzsihadista szervezet számára.  A muzulmánok a 7 milliós lélekszámú Bulgária népességének mintegy 12 százalékát teszik ki, többségükben török nemzetiségűek.

Kiemelt kép: Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet fegyverese Bahá Abu al-Atának, a szervezet műveleti parancsnokának gázai otthonánál, amelyet célzott izraeli légicsapás rombolt le 2019. november 12-én hajnalban. A támasdás végzett a parancsnokkal. A műveletet Benjámin Netanjahu kormányfő és védelmi miniszter hagyta jóvá, mert Izrael szerint Atta volt a felelős a szervezet által a zsidó állam ellen az elmúlt hetekben a Gázai övezetből indított mesterlövész-akciókért, továbbá rakéta- és dróntámadásokért, valamint további hasonlókat tervezett. MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik