Nagyvilág

Az ENSZ elítélte Oroszországot a Krím megszállásáért

Az ENSZ Közgyűlése határozatban elítélte hétfőn Oroszországot a Krím és Szevasztopol annektálásáért, és felszólította, hogy azonnal vonja ki onnan katonai erőit.

A 193 tagú közgyűlésben 63 ország szavazott a határozat mellett, 19 ellene, 66 tartózkodott, és 45 nem szavazott. Bár a közgyűlés határozatai – a Biztonsági Tanácséival ellentétben – nem kötelező érvényűek, mégis jelzik a világ véleményét.

A közgyűlés a határozatban kifejezi aggodalmát amiatt, hogy Oroszország mint megszálló erő folyamatosan militarizálja a félszigetet, lefoglalta és használja az ukrán katonai üzemeket, és besorozza a krími lakosokat az orosz fegyveres erőkbe. A közgyűlést aggasztja, hogy Oroszország nagyon feszültté tette viszonyát Ukrajnával, és indokolatlanul használja katonai erejét vele szemben.

Mindazonáltal a közgyűlés üdvözli, hogy Oroszország elengedte azt a 24 ukrán tengerészt, akit tavaly novemberben vett őrizetbe három ukrán hadihajóról, de felszólította Moszkvát, hogy tárgyaljon azoknak az ukrán állampolgároknak a szabadon bocsátásáról, akiket még illegálisan őrizetben tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik