Nagyvilág

A magyarok kétharmada több Európát akar

64 százalék adna nagyobb szerepet az Európai Parlamentnek.

Az Euronews az Eurobarometer friss felmérése alapján azt írja, az uniós polgárok 52 százaláka szerint a legfontosabb szakpolitikai kérdés, amivel az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell, az a környezetvédelem, a klímaváltozás. A prioritások sorrendje tagállamonként változó, de most először a klímaváltozás elleni harc volt mindenütt a legfontosabb.

Az uniós közvélemény-kutatás szerint ezt követi az emberi jogok védelme (48%), a szólásszabadság és a nemek közötti egyenlőség (38-38%), a tagállamok közötti szolidaritás (33%) mint az EU fenntartásának legfőbb alapértékei. Ezután a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (31%), a terrorizmussal szembeni harc (24%) és a munkanélküliség leküzdése (24%) a legfontosabbak az uniós állampolgárok szerint

Magyarországnál a sorrend kissé módosul: az emberi jogok védelmét (49%) a szólásszabadság (35%), a tagállamok közötti szolidaritás (35%). A kisebbségek védelme, a fogyasztók jogainak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítása, a megfizethető és biztonságos élelmiszerek és a megfelelő életszínvonal egyaránt 24 százalékot kapott.

A megkérdezettek 59 százaléka támogatja országa uniós tagságát. Az emberek elégedettebbek az EU-ban működő demokráciával: az európaiak 52 százaléka érez így (3 százalékpontos emelkedés), ami az októberben felvett adatok szerint a magyoknál még magasabb: 60%. Az európaiak többsége (58%) erősebb, befolyásosabb EP-t akar, ami 7 százalékpontos emelkedést jelent 2019 tavasza óta, Magyarországon pedig ez az arány még nagyobb növekedést mutat: 12 százalékponttal, 64 százalékra nőtt.

Kiemelt kép: A negyedik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés az Országháznál. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik