Nagyvilág

Hatórányi szívmegállás után élesztettek újra egy nőt Spanyolországban

Barcelonai orvosok mentették meg az életét annak a brit nőnek, akinek a katalán Pireneusokban állt le a szíve több mint hat órára még a múlt hónapban, írja a Guardian.

Audrey Mash és Barcelonában élő férje, Rohan Schoeman túrázni indultak a hegyekbe, de a férfi dél körül arra lett figyelmes, hogy a párja furcsán és összefüggéstelenül beszél. Nem sokkal ezután a nő eszméletlenül esett össze.

Schoeman azonnal tárcsázta a barátait, akik segítettek behatárolni a hollétüket a mentőcsapatoknak és a tűzoltóknak. Segítségükre indult egy mentőhelikopter is, másként ugyanis nem lehetett volna lehozni őket, de a rossz időjárási körülmények miatt csak közel négy órával később, 15 óra 30 perckor ért oda.

Az egyik mentő arról beszélt, a nő egyáltalán nem adott életjelet. Testhőmérséklete 18 Celsius-fokra esett a normálisnak számító 37 Celsius-fokról. A barcelonai Vall d’Hebron kórházba szállították, ahol rendelkezésre állt a mesterséges keringést biztosító ECMO nevű berendezés.

Amint alkalmazták a páciensen, az ECMO látta el a szív- és tüdőfunkciókat, ami lehetővé tette, hogy mindkét szerv pihenjen.

A berendezést korábban soha nem használták még Spanyolországban újraélesztéshez. De 21 óra 45 perckor Mash testhőmérséklete 30 Celsius-fokra emelkedett, az orvosok pedig ekkor megpróbálták ismét újraéleszteni egy defibrilátorral – sikeresen.

Dr. Eduardo Argudo orvos arról beszélt, a kórház azért döntött az ECMO használata mellett, hogy időt nyerjenek, és az agya elegendő oxigénhez jusson addig, amíg a szívmegállás okát kezelték.

Mint mondta,

bár a hipotermia majdnem megölte Audrey-t, meg is mentette őt, mert teste, és legfőként az agya nem károsodott tovább. Ha normál testhőmérséklet mellett tartott volna ilyen hosszú ideig a szívmegállás, akkor addigra már a halál beálltát kellett volna megállapítanunk. De tudtuk, hogy a kihűlés miatt volt esélyünk megmenteni őt.

A sajtótájékoztatón elmondta, bár Spanyolországban soha nem élt túl senki ilyen hosszan tartó szívmegállást, az Alpokban és Skandináviában volt már példa hasonlóra.

A 34 éves Mash hat napot töltött az intenzív osztályon, ahol legfőként azt vizsgálták, szenvedett-e idegrendszeri károsodást.

Jól vagyok, de kicsit meglep, hogy milyen nagy figyelemmel követik a történetemet. Biztos nem sok minden történt a héten

– mondta mosolyogva a Guardian megkeresésére a nő.

Hozzátette, a túrázásról semmiképp nem mond le, de ehhez a férjének is lesz néhány szava, mert neki együtt kell élnie a rossz emlékekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik