Nagyvilág

Greta Thunberg: Emberek haldokolnak, mégsem történt semmi

Körülbelül tízezer fős tüntetés volt Madridban december 6-án délután, ugyanis ott zajlik jelenleg a 25. ENSZ-klímacsúcs (COP25). A Mérce helyszíni beszámolója szerint résztvevők olyanokat skandáltak, mint „nincs másik bolygónk”,  „a Föld nem a miénk” és „a rendszer változzon, ne a klíma”.

A demonstráción Greta Thunberg is részt vett, aki a vonulás előtt egy panelbeszélgetésen azt mondta, hogy ugyan egyre többen csatlakoznak a klímatüntetésekhez világszerte, mégsem történt lényegében semmi a klímaváltozás megfékezésére. Szerinte a globális klímasztrájk-mozgalom „nem ért el semmit”, a döntéshozók nem hallgatták meg őket, pedig emberek halnak meg világszerte a klímaváltozás miatt.

A fiatal aktivista viszont arról is beszélt, hogy el akarják hallgattatni a fiatal klímatüntetőket, ami annak a jele, hogy igeni van valami hatása annak, amit csinálnak. Hozzátette, reméli, hogy a klímacsúcs konkrétumokat fog eredményezni, és hogy mind az átlagemberek, mind a világ vezetői végre észreveszik a klímaválság sürgetését, mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez így lenne.

Kiemelt kép: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik