Nagyvilág

Netanjahu: Minden jogunk megvan Ciszjordánia bekebelezésére

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét

– jelentette ki Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök csütörtök este Lisszabonban.

Mint mondta, a Ciszjordánia stratégiai jelentőségű részének a zsidó állam területéhez történő csatolásáról szóló javaslatát megvitatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel szerda esti találkozójukon a portugál a fővárosban.

Pompeónak úgy fogalmazott:„minden jogunk megvan erre, ha egyszer így döntenénk”. Az izraeli ügyvezető kormányfő beszélt arról is, hogy az amerikai tárcavezetővel egyetértettek a közös védelmi megállapodás kidolgozásában.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a korrupciós vádak és belpolitikai bizonytalanság miatt nyomás alá került Netanjahu ettől a két kezdeményezéstől várja, hogy hatalmon maradhasson.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Amerikai külügyminisztérium/Ron Przysucha

Ajánlott videó

Olvasói sztorik