Nagyvilág

Horvát bukta a migránsfigyelő világjátékon

Két illegális bevándorlónak hitt nigérai fiatalt kényszerítettek Boszniába. Az egyetemista világjátékokról egy menekülttáborba kerültek.

Egy bosnyák hírportál alapján a Szabad Magyar Szó számolt be a  két nigériai egyetemista zágrábi kálváriájáról. Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu azért mentek Horvátországba, hogy asztaliteniszőként részt vegyenek az 5. egyetemista világjátékokon. A pulai verseny végén Zágrábba utaztak, elfoglalták szállásukat, majd sétát tettek a városban.

A hotelben hagyták irataikat, így a tervekkel ellentétben nem Isztambulba, onnan pedig Lagosba repültek, hanem elvitték őket a rendőrök. Nem mehettek vissza irataikért. Előbb a rendőrségre, majd onnan egy kisbusszal a Velika Kladusa közeli erdőhöz vitték őket.

A két egyetemistát kényszerítették, hogy hagyják el az országot, menjenek Boszniába. Eboh Kenneth Chinedu próbált ellenkezni, de az egyik rendőr felszólította, ne tegye, mert le fogja lőni.

A két nigériai fiatalember a Miral nevű befogadóközpontba került, onnan sikerült felhívniuk csapattársukat, hogy útleveleiket küldje el nekik.

A horvát belügyminisztérium illetékesei közölték, nem szerepel a nyilvántartásukban, hogy a két egyetemista miként hagyta el az országot, információik sincsenek arról, hogyan kerültek a nigériai sportolók a szomszédos Bosznia-Hercegovinába. Azt, hogy a pulai versenyen részt vettek, többen megerősítették, még a horvát tévé is készített róluk felvételt,

Kiemelt képünk illusztráció: A távozásukat követelő tüntetőket nézik a menekültek egy boszniai befogadótábornál. MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik