Nagyvilág

Az USA berágott a franciákra: igyátok meg a pezsgőtöket, egyétek meg a sajtotokat

Washington 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt – jelentette be az Egyesült Államok kereskedelmi főképviseletének irodája. A javaslat 2,4 milliárd dollár értékben kíván adót kivetni francia portékákra, köztük például pezsgőkre, sajtokra, kézitáskákra.

A 100 százalékos büntetővám gyakorlatilag eladhatatlanná tenné a francia pezsgők, sajtok, kézitáskák nagy részét az Egyesült Államokban.

A döntést azt követően hozta meg a kereskedelmi főképviselet, hogy Párizs digitális adóval sújtott amerikai technológiai cégeket, s ezt Washington az amerikai vállalatok elleni tisztességtelen megkülönböztetésnek minősítette.

Az amerikai kormányzat tervbe vette a büntető vámokkal sújtott európai uniós termékek körének további bővítését, beleértve az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból származó árucikkeket is. A büntető vámok kiterjesztésének okaként a hivatal az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott állami támogatásokat jelölte meg, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szintén törvényellenesnek ítélt.

A francia árucikkekre vonatkozó, tervezett vámemelést hónapokig tartó vita előzte meg Washington és Párizs között.

Az ügyben kétpárti kongresszusi támogatást élvező amerikai kormány kifogásolta, hogy a francia kabinet digitális adót vetett ki az olyan nagy amerikai vállalatokra, mint a Google, az Apple, az Amazon és a Facebook. A franciák viszont azzal érveltek, hogy az amerikai cégek egyszerűn elkerülik az adózást sok digitális szolgáltatásuknál.

A francia intézkedés mindazonáltal átmeneti, s addig marad érvényben, amíg az OECD részvételével nem sikerül új, multilaterális alapon kidolgozott szabályrendszert elfogadni.

A főtárgyaló egyben figyelmeztetett, hogy az amerikai kormányzat hasonló intézkedéseket hozhat más, digitális adót kivető országok, például Olaszország, Ausztria és Törökország ellen is. A kilátásba helyezett vámokat január elején vezetné be az amerikai kormány.

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik