Nagyvilág

Román nemzeti ünneppé tennék Trianont

A törvénytervezetet a képviselőház szakbizottsága átengedte.

Egy lépéssel közelebb került, hogy román nemzeti ünnep legyen június 4-e. Kedden a képviselőház közigazgatási bizottságában a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították, hogy átmenjen a törvénytervezet, írta a Transindex.

Korodi Attila frakcióvezető közölte, az RMDSZ mindent megtesz azárt, hogy az előterjesztést mielőbb leszavazza a parlament. Mint Facebook-oldalán írta, a trianoni béke aláírásának napját nemzeti ünneppé nyilvánítani sértő lenne, szembemenne minden olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja.

A képviselő szerint Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver a nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket egymás elfogadására, tiszteletére. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes román politikusok, a román-magyar békés együttélés kárára akar politikai tőkét kovácsolni magának.

A Hargita megyei politikus a Maszol.ro-nak azt mondta, Titus Corlatean szociáldemokrata politikus, volt külügyminiszter javaslatáról, hogy az az ellentétek szításáról szól, a tervezetet pedig amikor eljön az ideje, „nagy eséllyel” megszavazzák. A volt külügyminiszter azt követően nyújtotta be törvénytervezetét, hogy a magyar Országgyűlés 2020-at, a trianoni diktátum 100. évfordulóját a nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

Kövér: 2020 legyen a magyar nemzeti összetartozás éve
Az Országgyűlés elnöke szerint 21. századi hadviselés folyik hazánk ellen.

Csakhogy ez a tervezet nem arról szól, hogy jövőre meg kell ünnepelni a trianoni centenáriumot, válaszul a magyar kormány döntésére, hanem ezután minden évben meg kell emlékezni róla, állami ünnepségeket szerveznek majd. Míg december elsejének, a román nemzeti ünnepnek lehet egyfajta pozitív kicsengése is, mondjuk, hogy a modern Románia megtervezésének évfordulója, addig a Trianon-nap egyértelműen a hatalom- és az erőfitogtatás jelképe

– fogalmazott Korodi Attila. A törvénytervezet szerint az ünnepségek megszervezése kötelező nemcsak központi, hanem helyi szinten is. A helyi önkormányzatok kötelessége lesz kulturális, ismeretterjesztő és tudatosító eseményeket szervezni, kitűzni a román nemzeti lobogót.

Kiemelt kép: Korodi Attila / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik