Nagyvilág

Újra eldurvult a hongkongi tüntetés

Ismét tízezrek vonultak az utcára. A békésnek induló felvonuláson sokan a gyermekeikkel vettek részt.

Többször is összecsaptak a rendőrökkel a kormányellenes tüntetők az éjszakába nyúló hongkongi megmozdulásokon. Újra tízezrek vonultak utcára. A tiltakozás békésen indult, de később több helyen újra erőszakossá vált. A békésnek induló felvonuláson sokan gyermekeikkel vettek részt a szokásos fekete ruhában.

A megmozdulás kezdete után egy órával a rendőrség szerint tüntetők egy része füstbombákat hozott működésbe, ezért vetettek be könnygázt a tömeg szétoszlatására. A South China Morning Post (SCMP) című helyi lap alapján az MTI azt írta, a tiltakozók egy-egy csoportja a Kínához köthető üzleteket, éttermeket, illetve az állomásokat rongálta meg.

Téglákkal támadt a rendőrökre, utakat torlaszoltak el. Egy rendőrségi járműre Molotov-koktélt dobtak, amire a rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.Egy héttel korábban, a helyi választásokon a demokratapárti jelöltek fölényesen győztek, ami arra utal, hogy a hongkongiak  jelentős része a tüntetők oldalán áll a Peking-párti kormányzattal szemben. A vasárnapi megmozdulásnak azt a címet adták, hogy „Ne feledjük, miért kezdtük”, vagyis a demonstrálók a választási győzelem után sem hagynak fel akcióikkal, amíg követeléseiket nem teljesítik, írja a SCMP.

A tüntetések hetedik hónapja tartanak, a tiltakozást eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, de mára a kormányzattal szembeni tiltakozássá vált. A tiltakozók az ellenük alkalmazott rendőri erőszak kivizsgálását, a demonstrációk zavargássá minősítésének visszavonását, az őrizetbe vettek elengedését és az általános választójog bevezetését követelik.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Kiemelt kép: MTI/AP/Vincent Thian

Ajánlott videó

Olvasói sztorik