Nagyvilág

Húsz év alatt létrehoztak egy almát, aminek van egy igazi szuperképessége

Vasárnap kerül kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban egy új almafajta, amelynek nemesítése több mint két évtizeden keresztül tartott, és a hűtőben tárolva akár egy éven keresztül is megőrzi a minőségét.

A Honeycrisp és az Enterprise fajták keresztezésével létrehozott, Cosmic Crisp nevű új alma termesztésével 1997-ben kezdtek kísérletezni a Washingtoni Állami Egyetemen, a nemesítésére azóta 10 millió dollárt (közel hárommilliárd forintot) költöttek – írja a BBC.

„Ez egy rendkívül ropogós alma, viszonylag kemény húsú, nagyon lédús, és jó egyensúlyban van benne az édes és a savanykás íz” – mondta Kate Evans, a nemesítési program vezetője, az igazi truváj  azonban az, hogy a Cosmic Crisp „hűtőben tárolva 10-12 hónapig is simán megőrzi kiváló minőségét”.

Az új fajtát eredetileg WA38 néven emlegették, új nevét (amit kozmikus ropogósnak fordíthatnánk le) a sötétvörös héjon szétszóródó apró fehér pöttyök ihlették, amelyek az éjszakai égbolthoz teszik hasonlatossá a gyümölcsöt.

Eddig 12 millió Cosmic Crispet termő fát ültettek Amerikában, a szigorú engedélyezési eljárások pedig egyelőre nem teszik lehetővé a gazdák számára, hogy ezeken kívül szabadon termeszthessék az új fajtát. Szakértők szerint azonban az új, romlásnak ellenálló alma hamarosan komoly vetélytársa lehet a hagyományosan uralkodó fajtáknak a piacon.  Az Egyesült Államokban az alma a második legkeresettebb gyümölcs a banán után. Nálunk is alma a második legnépszerűbb, de itthon a dinnye előzi és a banáné a bronz, legalábbis a 2018-as adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik