Nagyvilág

Vérfürdővé fajult egy mexikói tűzpárbaj

Összesen 21 ember, 17 bandatag és 4 rendőr vesztette életét szombaton az észak-mexikói Villa Union településen a bűnözők és a biztonsági erők tűzpárbajában – közölte Coahuila állam kormányzója. Miguel Ángel Riquelme a település lövésnyomokkal tarkított polgármesteri hivatalának épületénél újságíróknak elmondta, hogy többen eltűntek, köztük olyanok, akiknek az irodában volt dolguk.

A közösségi médiában megjelent videók egy felfegyverzett, kisteherautókból álló konvojt mutattak áthaladni déltájban a településen. A felvételeken füstoszlopokat lehetett látni, és hangos fegyverropogás volt hallható. A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból igazolni a videók eredetiségét. A helyi kormányzat elmondta, hogy a rendvédelmi erők továbbra is üldözik a várost megtámadó kartell szökésben lévő tagjait.

Az Egyesült Államok déli határához közeli erőszakcselekmény nem is érkezhetett volna rosszabb időben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kormánya számára, aki pénteken kijelentette, hogy Mexikó elutasít mindennemű külföldi beavatkozást az erőszakos bandák megfékezésére. Akkor hangsúlyozta, országa egyedül is képes megbirkózni a feladattal.

A hét elején ugyanis Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy Washington a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását tervezi. A bejelentés olyan aggodalmakat keltett, hogy az intézkedés ürügyet szolgáltatna az amerikai kormánynak az egyoldalú beavatkozásra Mexikóban. Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter kedden válaszul kijelentette: Mexikó „soha nem fogja elfogadni a szuverenitásának megsértését jelentő lépéseket”. William Barr amerikai igazságügyi miniszter a jövő héten utazik Mexikóba, hogy a biztonsági együttműködésről egyeztessen.

A tavaly decemberben hivatalba lépett López Obrador az ország megbékéltetésére tett ígéretet több mint egy évtizednyi véres bandaháborúkat követően. Ugyanakkor az utóbbi időkben történt biztonsági incidensek kétségbe vonták a baloldali mexikói kormányzat stratégiájának eredményességét. A bírálatok mindenek előtt két esetet érintenek. November 4-én valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai kilenc, Mexikóban élő  amerikai mormont gyilkoltak meg. Október 17-én pedig a mexikói biztonsági erők a további vérontás elkerülése végett elengedték az őrizetbe vételekor heves ellenállást tanúsító Ovidio Guzmán drogkereskedőt és társait. A rendőrségi és a kartelltagok összecsapása csatatérré változtatta Culiacán mexikói nagyvárost.

MTI, kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik