Nagyvilág

Rehabilitációval foglalkozó cambridge-i kriminológus volt a börtönből kiengedett terrorista egyik áldozata

Szombat délután kiderült, hogy a pénteki londoni késes támadás egyik halálos áldozata annak a rehabilitációs programnak a koordinátora volt, amelynek konferenciáján a támadó is részt vett meghívottként, közvetlenül a merénylet elkövetése előtt.

A terroristát, a 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, miután két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szombati tájékoztatásában közölte, hogy a rendőrség a terrortámadással kapcsolatban más gyanúsítottat nem keres. Megerősítette, hogy a késeléses merényletben két ember – egy férfi és egy nő – halt meg, egy férfi és két nő megsérült.

A londoni rendőrség vizsgálata alapján a támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmongers’ Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott.

Az épületben Learning Together – Közös tanulás – címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.

A rendezvényen a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól volt szó, és a program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna.

A támadás egyik halálos áldozata a 25 éves Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferenciát szervező Learning Together programsorozat koordinátora volt.

Ezt édesapja közölte szombat délután, a Twitter portálon közzétett bejegyzésében. David Merritt azt írta: fia nem kívánná, hogy halálát ürügyként használják fel drákói szigorúságú ítéletek meghozatalára vagy emberek szükségtelen fogva tartására.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor szombaton egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ajánlott videó

Olvasói sztorik