Nagyvilág

Francia hadjárat a Black Friday ellen

Törvénnyel tiltanák be a képviselők a Black Friday reklámozását.

A beadvány a már létező „pazarlás elleni törvényt” egészítené ki. A túlfogyasztást és a Black Friday által generált „katasztrofális mértékű környezeti szennyezést” gátolná. A franciáknál egyébként két törvényben rögzített időszak van (egy januári és egy júliusi), amikor hat hétig tart a kiárusítás, így nem igaz, hogy a vevők most nagyobb kedvezményeket kaphatnak, emlékeztet az Euronews. 

Delphine Batho korábbi környezetvédelmi miniszter, jelenlegi  zöldpárti parlamenti képviselő azt mondta, hogy ezzel a nappal két gond is, az egyik, hogy az internetes vásárlások miatt erősíti az üvegházhatást.

A másik gond a fogyasztók tömeges megtévesztése hamis reklámokkal.

A francia zöldek szerint a Fekete Péntek elsősorban az internetes óriáscégek javát szolgálja. Azzal a közlekedési miniszter sem ért egyet, hogy Black Friday általában fellendítően hat a gazdaságra,  Deplhine Batho pedig azt mondta, találkozott kiskereskedőkkel, akik azt mondták, ők nem nyernek semmit, de a versenybe kénytelenek beszállni.

Egy felmérés szerint Franciaországban 5,9 milliárd eurót tesz ki a feketepénteki kereskedelmi forgalom, egy család átlagosan 239 eurót költ el.

Kiemelt kép: Deplhine Batho / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik