Nagyvilág

A brazil elnök szerint Leonardo DiCaprio tehet az amazóniai erdőtüzekről

Jair Bolsonaro brazil elnök Leonardo DiCapriót okolja az amazóniai tüzekért, azt állítva, hogy az Oscar-díjas amerikai színész által támogatott nonprofit szervezetek a felelősek az Amazonas térségében pusztító erdőtüzek egy részéért.

DiCaprio jó fej, mi? Pénzt ad, hogy felgyújtsák az amazóniai esőerdőket

– mondta pénteken támogatóinak a jobboldali populista politikus.

Az amerikai színész környezetvédelmi szervezete előzőleg ötmillió dolláros támogatást ajánlott fel az Amazonas térségének megóvására az után, hogy az esőerdő jelentős része odalett a júliusban és augusztusban tomboló tüzekben.

Bolsonaro pénteki megjegyzését megelőzően rendőrségi razziát tartottak két nonprofit szervezet székhelyén az amazóniai Pará államban. A hatóságok számos önkéntes tűzoltót őrizetbe vettek, majd elengedtek. A helyi rendőrség szerint azért indult vizsgálat ellenük, mert állítólag ők okoztak tüzet, hogy anyagi támogatáshoz jussanak a nonprofit szervezeteken keresztül. A szövetségi ügyészek vizsgálata azonban a helyi földfoglalókat hozta ki elsőszámú gyanúsítottként.

Lángol az Amazonas vidéke, és ő tehet róla
A brazil elnök bátorította az esőerdők ritkítását, most pedig az ország szuverenitására hivatkozva nem kér a külföldi segítségből.

Kiemelt kép: MTI/AP/Eraldo Peres

Ajánlott videó

Olvasói sztorik