Nagyvilág

A fegyver- után robbant a szerb médiabotrány

A Djindjic-gyilkosság miatt a kiadó letiltotta a címlapfotót, amelyen puskacső meredt az államfőre.

Szerbiában csütörtökön fotó nélkül jelent meg a NIN címlapja. A  kiadó szerint az eredeti kép megjelentetése nem lett volna etikus egy olyan országban, ahol miniszterelnököt gyilkoltak – írja a 021.rs alapján a Szabad Magyar Szó.

A Djindjic-gyilkosságra utalva a Ringier Axel Springer közölte, hogy csak a kép maradt el, a krusiki fegyverbotrányról szóló cikk változatlan maradt, az újság pedig a legrövidebb időn belül új címlapképpel jelenik meg.

Az elmúlt napokban a közösségi oldalakon nagy port kavart a NIN kiszivárgott címlapképe. Sokak szerint a fotó nyíltan céltáblaként ábrázolja a szerb elnököt, Aleksandar Vucicot. Az újság főszerkesztője ezt cáfolta, közölte, a fotót 2017-ben készítette a Tanjug egy vadászkiállítás megnyitóján, akkor több szerb médium leközölte és senki nem tiltakozott ellene.

Csak a legsötétebb elméknek juthat eszébe, hogy ilyesmivel vádolják a lapot.

A Tanjug hírügynökség jelezte, a képet ebben a formában soha nem jelentették meg, a NIN csak a fotó egy részére fókuszált, arra, hogy a puskacső Aleksandar Vucic szerb elnökre meredjen.

Közben egyébként kiderült, hogy néhány helyen az eredeti borítóval is kapható az újság, vélhetően amikor a kiadó letiltotta a címlapfotót, már elkezdődött a kiszállítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik