Nagyvilág

Több száz bankot gyújtottak fel iráni tüntetők

Több mint 700 bankot és 140 kormányzati épületet gyújtottak fel Iránban az elmúlt napok zavargásai során – közölte szerdán Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter. Hozzátette, hogy a tüntetők több mint 150, a biztonsági erők használta támaszpontot támadtak meg, valamint csaknem 50 benzinkutat felgyújtottak.

A miniszter az atrocitások pontos helyét nem nevezte meg, de úgy vélekedett, körülbelül 200 ezer ember vehetett részt az erőszakba torkollt tüntetésekben, amelyek november 15-én, nem sokkal az után kezdődtek, hogy Teherán bejelentette a benzinárak növelését.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 143 tüntető vesztette életét a megmozdulásokban, amelyek 2009 óta a legnagyobbak voltak.

Teherán visszautasította a jogvédő szervezet állításait, bár elismerte, hogy a tüntetéseknek voltak halottai. Hozzátette, hogy a biztonsági erők soraiban is vannak halottak. A kormány adatai szerint körülbelül ezer embert tartóztattak le, míg a Központ az Emberi Jogokért nevű New York-i jogvédő szervezet szerint a letartóztatottak száma megközelíti a négyezret.

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések a benzin árának váratlan emelése miatt. A tiltakozások lecsillapítására az iráni hatóságok egyebek közt lekapcsolták az internethálózat nagy részét is.

A tüntetések kezdete óta Teherán többször hangoztatta, hogy a megmozdulásokat külföldről, iráni emigráns csoportok köreiből szervezik, mégpedig a síita állam ellenségei, Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok segítségével.

Hétfőn a hatóságok felhívására az utcára vonultak a rendszer támogatói is, és bár a nagygyűlés résztvevőinek számáról nem adtak pontos tájékoztatást, a tömeg, amely a „Le Amerikával!”, „Le Izraellel” és „Le a lázadókkal!” jelszavakat skandálta, megtöltötte a teheráni Forradalom teret, és elárasztotta az odavezető sugárutakat.

Kiemelt kép: Europress/Fatemeh Bahrami/ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik