Nagyvilág

A kormány azért lobbizik, hogy az EU lazítson az atomerőmű-építés szabályain

A Reuters úgy értesült, hogy a magyar kormány beadott az Európai Bizottságnak egy módosító javaslatot, amely megváltoztatná a nukleáris biztonsági szabályokat, hogy azok passzoljanak a paksi bővítéshez.

A javaslat szerint már azelőtt el lehetne kezdeni a reaktorlyuk és az azt körülvevő résfal építésének engedélyeztetését, hogy a teljes projekt zöld utat kapna. Ez nagyban megváltoztatná a jelenlegi helyzetet, amely szerint csak kisebb részengedélyeket lehet kiadni.

A Reuters több forrásból is megerősített a dokumentum létezését, Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára pedig megerősítette, hogy a magyar kormány az Európai Bizottsággal együtt dolgozik az atomerőművek építési szabályzatának átdolgozásán.

A hírügynökség szerint ha a javaslatot elfogadják, az a későbbiekben sokkal nehezebbé tenné azt, hogy a magyar állam később elálljon a projekttől, hiszen az új atomreaktor kulcsfontosságú elemei már készen lennének. Ugyanakkor a lépés segítene Magyarországnak, amely szeretné kitolni a fizetési időszak kezdetét 2026-ra. Eközben az oroszok nem akarnak büntetést fizetni, amennyiben – az engedélyeztetési eljárás elhúzódása miatt – az erőmű nem készülne el 2029-ig.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik