Nagyvilág

A hongkongi tüntetők elhagyták a műszaki egyetem kampuszát

Csaknem az összes tüntető elhagyta a korábban ostromolt műszaki egyetem kampuszát – közölték kedden egyetemi vezetők, miután a személyzet tagjai és egészségügyi dolgozók átvizsgálták a kampusz területét. Az illetékesek elmondták, hogy egy „érzelmileg instabil” állapotban lévő női tüntetőre bukkantak, miközben a keresőcsapatok komoly károkat fedeztek fel.

Az egyetemet több mint egy hete vette körül a rendőrség, amikor is tüntetők erőszakos összecsapásokba keveredtek velük a megerősített kampusz területéről. Az ezt követő napokban tiltakozók, újságírók és egészségügyi önkéntesek százait vették őrizetbe, amint megpróbálták elhagyni az egyetem területét.

A hongkongi műszaki és egyéb egyetemek kampuszainak elfoglalása november 11-én kezdődött egy diáktüntető halálát követően. A létesítményt bejáratait bútorokkal és rögtönzött falakkal torlaszolták el, miközben a tiltakozók katapultokat építettek, hogy azok segítségével Molotov-koktélokat lőjenek ki. Több egyetemen is el kellett halasztani az órákat a szemeszter végéig.

Az erőszak ellenére a hongkongi lakosok nagy számban mentek el szavazni a múlt vasárnapi helyhatósági választásokra, amelyeken elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek. A dpa német hírügynökség szerint a voksolásra széles körben úgy tekintettek, mint olyan szavazásra, amelyen a lakosok azt jelezhették, hogy támogatják-e a tüntetőket. Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden újságíróknak azt mondta: míg a szavazók a „véleményüknek, köztük a kormányzattal szembeni elégedetlenségüknek akartak hangot adni”, Hongkong már „nem tűrheti el az utcai erőszakot”, a dpa szerint ez utóbbi kijelentéssel jelezve, hogy nem enged a tüntetőknek.

Hongkongban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá vált.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Kiemelt kép: Europress/Anthony WALLACE/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik