Nagyvilág

Ki akarták zárni a plagizáló minisztert – videó

Aktivisták leláncolták a belgrádi Pénzügyminisztérium bejáratát.

A Szabad Magyar Szó sajtóhírek alapján számolt be arról, hogy aktivisták hétfőn reggel Belgrádban láncokkal zárták le a Pénzügyminisztérium bejáratát. A Ne davimo Beograd (Ne fojtogassuk Belgrádot) nevű civil kezdeményezés így próbálták megakadályozni, hogy Sinisa Mali tárcavezető, aki a plagizálás mellett gyanús ügyekbe keveredett bejusson az épületbe.

Közölték, Sinisa Mali nem maradhat tovább állami funkcióban, ezért felhívták a polgárokat, csatlakozzanak a „Piros lap Sinisa Malinak” nevű tüntetéshez, amelyet hétfő estére hirdettek meg a minisztérium elé. Szerintük együtt kell kiállni az intézmények mellett és kiharcolni, hogy a bűnözői elit feleljen, amiért elrabolta az államot a polgároktól.

A Belgrádi Egyetem etikai tanácsa csütörtökön plágiumnak minősítette a szerb pénzügyminiszter disszertációját, és doktori fokozata visszavonását kezdeményezte. Az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párthoz tartozó pénzügyminiszter szó szerint, forrásmegjelölés nélkül vett át más szerzőktől jelentős részeket doktori munkájában.

A köztársasági elnök korábban azt mondta, nem érdekli a doktori fokozat, a pénzügyminiszterség politikai megbízatás, amihez akár az általános iskolai végzettség is elég lenne.

Az elmúlt években több közéleti szereplő doktori diplomáját is plágiumgyanúsnak ítélték, Nebojsa Stefanovic belügyminiszter és Jorgovanka Tabakovic bankkormányzó disszertációjának eredetiségét is vizsgálták, de azokat még nem minősítették plágiumnak, emlékeztetett az MTI. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a doktori fokozatot szerzők száma, míg 2007-ben csak 206-an doktoráltak Szerbiában, 2016-ban már több mint kétezren, köztük számos közszereplő is.

Kiemelt kép: Ne davimo Beograd / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik