Nagyvilág

15 ezer élő birkával a fedélzetén borult fel egy hajó

Nem sokkal indulása után az oldalára borult, de teljesen nem süllyedt el egy 14600 élő juhot szállító hajó a romániai Midia kikötőjénél – szúrta ki a BBC hírét a 444.hu. A palaui zászló alatt hajózó, szírekből és egy libanoniból álló legénységgel dolgozó Queen Hind nevű hajó Szaúd-Arábiába tartott. Románia az EU harmadik legnagyobb juhtenyésztő országa, az Öböl-országokba pedig sok bárányt és birkát exportálnak.

A baleset okát egyelőre nem tudni pontosan, a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a túl sok állatot zsúfoltak össze a raktérben. 

A legénység egyik tagja a vízbe esett, őt is és a többieket is hamar kimentették, csakúgy, mint 32, a tengerben úszó juhot. De a szállítmány döntő többsége a hajó gyomrában rekedt. Az illetékesek félnek, hogy sokan megfulladhattak közülük. A hajóért és az állatokért katonák, rendőrök, tengerészek és speciális búvárok küzdenek.

Fotó: AFP

Az régóta téma, hogy a nagyexportőrnek számító Romániából kínzással felérő, sanyarú körülmények között szállítanak juhokat hajón arab országokba. Ezeket a járatokat állatjogi aktivisták halálhajóknak nevezték több alkalommal. Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős korábbi EU-biztos júniusban állatjóléti okokra hivatkozva felszólította Romániát, hogy állítsa le 70 ezer juh Öböl-beli exportját.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik