Nagyvilág

Hollandiának nem kell hazaszállítania az Iszlám Államhoz csatlakozott nőket és gyerekeiket

A holland államnak nem kell segítenie állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából a hágai fellebbviteli bíróság pénteki döntése szerint. A törvényszék felülírta az elsőfokú ítéletet, amelynek értelmében Hollandiának mindent meg kellett volna tennie a 12 éven aluli gyerekek repatriálása érdekében, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kellett volna visszafogadnia, ha nem muszáj.

A kormány fellebbezett, és az ügyben illetékes bíró pénteken a kabinet javára ítélt, sürgősségi eljárásban. A határozat indoklását decemberben fogják ismertetni. Ferd Grapperhaus igazságügyi miniszter üdvözölte a verdiktet.

Ezek a nők maguk döntöttek úgy, hogy az Iszlám Állam uralta területre utaznak, és csatlakoznak a dzsihadista csoporthoz. A kormány nem fogja segíteni a visszatérésüket

– mondta, hozzátéve, hogy túl veszélyes lenne tisztségviselőket küldeni a térségbe.

Az ügy megosztja a négypárti kormánykoalíciót. Mark Rutte miniszterelnök arról számolt be, hogy pártja ellenzi a gyerekek hazaszállítását, a családegyesítés joga ugyanis megnyithatná az utat a szülők visszatérése előtt is.

Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg „siralmas körülmények között” élnek.

Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni. Az Egyesült Államok hágai nagykövete többször is kijelentette, hogy országa kész segíteni a gyerekek és az anyák hazaszállításában.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Gailan Hadzsi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik