Nagyvilág

II. Erzsébet a Kék Bolygóért kitüntette David Attenborough-t

A királynő a természettudós óceánszennyezés elleni harcát ismerte el.

II. Erzsébet Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t a BBC televízióban futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyag szennyezés globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A világhírű brit természettudós, aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. életévét, a BBC környezetvédő rovatával együtt kapta az elismerést a sorozat felvillanyozó hatásáért. II. Erszébet személyesen adta át a díjat, ami a különleges nagyrabecsülés jele, mivel az elmúlt időben alig jelent meg nyilvánosan, írta az MTI.
David Attenborough az ’50-es évek óta készít természetfilmeket. Baráti a kapcsolata a királynővel, tavaly mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva.

A David Attenborough narrációjával készült Kék Bolygó két éve a  legnézettebb sorozat volt brit televízióban, világszerte megvették  tévétársaságok és számos országban hasonló sikereket ért el. A sorozat számos megrendítő jelenetet mutatott be, például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszról, újszülött, vélhetően a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnáról.

Robin Niblett, a Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) igazgatója a Kék Bolygó hatását méltatta.

A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő.

Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez.

Kiemelt kép: MTI/AP/The Daily Telegraph/Eddie Mulholland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik