Nagyvilág

Plágiumnak minősítették a szerb pénzügyminiszter doktoriját

Nagyon megugrott az országban a doktori disszertációkkal rendelkezők száma, nőtt smittelők száma is.

A Belgrádi Egyetem etikai tanácsa plágiumnak minősítette Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter doktori disszertációját, és a doktori fokozat visszavonását kezdeményezte – közölte a belgrádi sajtó csütörtökön.

Az etikai tanács véleménye szerint az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párthoz tartozó pénzügyminiszter szó szerint vett át más szerzőktől jelentős részeket doktori munkájában anélkül, hogy azok eredetét feltüntette volna.

Sinisa Mali korábban többször is tagadta, hogy plagizált volna, csütörtökön pedig azt közölte, hogy most a 2020-as költségvetés vitájával kell foglalkoznia, az egyetemi etikai tanács döntésével csak néhány nap múlva tud foglalkozni. A plágiumvádakkal összefüggésben Aleksandar Vucic korábban azt mondta, nem érdekli, hogy van-e doktori fokozata Sinisa Malinak, a pénzügyminiszteri funkció politikai megbízatás, amelyhez akár általános iskolai végzettség is elegendő lenne.

Sinisa Mali 2013-ban védte meg a szerbiai privatizációról és annak hatásairól szóló doktori munkáját a Belgrádi Egyetemen, ám a tanulmány eredetiségét többen azonnal vitatni kezdték. A plágiumgyanú kivizsgálásának lassúsága miatt szeptemberben több egyetemista is bezárkózott az egyetem főépületébe, és gátolta a hivatalok munkáját. A tiltakozást tizenkét nap után hagyták abba, amikor ígéretet kaptak a felsőoktatási intézmény vezetőjétől arra, hogy az etikai bizottság valóban elvégzi a munkáját.

Az utóbbi években több szerbiai közéleti szereplő doktori diplomáját is plágiumgyanúsnak ítélték, Nebojsa Stefanovic belügyminiszter, valamint Jorgovanka Tabakovic bankkormányzó disszertációjának eredetiségét is vizsgálták, ezeket azonban még nem minősítették plágiumnak. A plágiumgyanú azért merült fel, mert az utóbbi években jelentősen megnőtt a doktori fokozatot szerzők száma, míg 2007-ben csak 206-an doktoráltak Szerbiában, 2016-ban már több mint kétezren, köztük számos közszereplő is.

Fotó: Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök

Ajánlott videó

Olvasói sztorik