Nagyvilág

Lefejezős videó miatt tört ki botrány Oroszországban

Egy szíriai férfi lefejezéséről készült rendkívül megrázó videót tett közzé a Novaja Gazeta című független orosz napilap. A felvételen négy, oroszul akcentus nélkül beszélő fegyveres hangosan gúnyolódva megkínoz, lefejez és megcsonkít egy szíriai arab férfit. A lábánál felakasztott holttestet ezután felgyújtják.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, noha nem látta a felvételt, biztos abban, hogy „semmi köze sincsen az orosz katonai művelethez Szíriában”. A Novaja Gazeta ugyanakkor az elkövetőket a Wagner elnevezésű orosz zsoldcsoport tagjaiként írta le, egyiküket azonosította is, az áldozatot pedig arab sajtóértesülések alapján a szíriai hadsereg egyik dezertőrének nevezte. A fegyveresek egyike a felvételen a kínzás közben azt mondja, hogy az Iszlám Állam minden tagja úgy jár majd, mint a foglyuk.

A Wagner-csoportról korábban részletesen írtunk:

Már az oroszok is magánvállalatokra bízzák a háborút
Az orosz hadsereg tagadta, hogy veszteségeket szenvedett volna az Eufrátesz mellett. Ezért.

A lap az ügyről rendelkezésére álló adatokat felajánlotta az orosz bűnüldöző szerveknek.

A kérdésre, hogy a vajon a Kremlnek van-e tudomása a katonai magáncégek által elkövetett bűncselekményekről, Peszkov azt felelte, hogy ez nem az elnöki hivatal, hanem a bűnüldöző szervek illetékességébe tartozik. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem dönt az ilyen cégek Szíria tevékenységével kapcsolatban. Moszkva következetesen elhatárolódik azoknak az orosz zsoldosoknak a harci tevékenységétől, akik az általa 2015 óta katonailag támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán vesznek részt a több mint nyolc éve tartó szíriai polgárháborúban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik