Nagyvilág

Vádat emeltek Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen

Vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt Aviháj Mandelblitt főügyész – jelentette be az izraeli igazságügyi minisztérium csütörtökön. Netanjahu az első, hivatalban lévő izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek.

A tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár tíz év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, puccskísérletnek nevezte a vádemelést, és korábbi kijelentéseit megerősítve közölte, hogy nem mond le. Televíziós beszédében az ügyvivő kormányfő elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

Eközben az izraeli elnök az ország történetében először felajánlotta a kormányalakítás lehetőségét a parlament százhúsz tagjának. Miután sem a jobboldali Likudot vezető Netanjahu, sem a legtöbb képviselői mandátumot elnyert Kék-fehér ellenzéki centrista párt vezetője, Beni Ganz nem tudott többségi kormányt alakítani, csütörtöktől három hétig bármely törvényhozó megpróbálhatja megszerezni a kneszet többségének támogatását. Ha ez december 11-ig senkinek sem sikerül, akkor harmadik alkalommal írnak ki új, előrehozott parlamenti választásokat Izraelben.

Kiemelt kép: Lennart Preiss / MSC 2018 / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik