A Temesváron használt méregnek nincs ellenszere 

Még 33 embert, köztük 21 gyermeket ápolnak kórházakban.

Az egészségügyi minisztérium közleménye alapján a Maszol.ro azt írta, eddig 83 ember, 56 felnőtt és 27 gyermek jelentkezett orvosi vizsgálatra. A kórházak és a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint valamennyiük állapota stabil.

Egyesek még hányingerre panaszkodnak, de a vérvizsgálatok eredménye javulást mutat. Szerdán az Állami Egészségügyi Felügyelet vizsgálóbizottsága a helyszínen ellenőriz minden, a tragédiához köthető dokumentumot.

Korábban a mérgezésben egy 9 napos csecsemő, egy 3 éves gyermek és egy fiatal nő meghalt, egy tömbházban illegálisan beszerzett szerrel végeztek rovaritást. A cég tulajdonosát 30 napra letartóztatták, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A hasonló esetek megelőzése érdekében az egészségügyi tárca olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely szerint a kártevőirtó cégeknek engedélyeztetniük kell az általuk használt anyagokat a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál.

Közben kiderült, nincs ellenszere a vegyszernek, ami előidézte a temesvári tragédiát. A Transindex a temesvári Babes  Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szakemberére hivatkozva azt írta, hogy alumínium-foszfid már kis mértékben is halálos.

Az anyag, amint érintkezik a levegő nedvességével színtelen gázt bocsájt ki, a cianidhoz hasonló hatásai főleg a tüdőt, a szív-és érrendszert támadják. Nincs ellenszere, az orvosok csupán annyit tehetnek, hogy támogató kezelést adnak a betegeknek.

Az ügyészek szerint a cég által használt szerhez speciális engedély szükséges. Azt soha nem használják olyan helyeken, ahol emberek élnek csak mezőkön és gabonasilókban, soha nem lakóhelyek közelében, mivel elpusztít minden élőlényt.