Nagyvilág

Egy volt hongkongi hivatalnok állítja, megkínozta a kínai rendőrség

London hongkongi főkonzulátusának egyik volt alkalmazottja azt mondja, kínozta a fogdában a kínai titkosrendőrség, hogy információkat csikarjon ki belőle a kormányellenes tüntetésekről.

Simon Cheng internetes közleményében és a médiának adott interjúiban is azt állította szerdán, hogy civil ruhás és egyenruhás ügynökök csuklyát húztak a fejére, bántalmazták, megtagadták tőle az alvást, egy X alakú kerethez láncolták, hogy információkat csikarjanak ki belőle a kormányellenes tüntetések aktivistáiról és Nagy-Britannia vélt szerepvállalásáról a demonstrációkban.

Dominic Raab brit nagykövet bekérette Peking londoni nagykövetét, hogy kifejezze a brit kormány felháborodását, és az eset kivizsgálását, a felelősök számonkérését követelje.

A kínai rendőrség augusztusban, két héttel a közigazgatási elzárás után közölte, hogy szabadon engedte Chenget, de fogva tartását nem indokolta meg semmivel.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Liu Hsziao-ming londoni nagykövet semmi szín alatt nem fogja elfogadni a brit fél “úgynevezett aggodalmait vagy panaszait”. A diplomata panaszt fog tenni az Egyesült Királyságnál, hogy kifejezze Peking határozott ellenkezését és felháborodását a hongkongi eseményekkel kapcsolatban elhangzott londoni megnyilatkozások és cselekedetek miatt.

A szóvivő kifejezetten Cheng állításaira nem reagált, de idézte a sencseni rendőrség augusztusi közleményét, amely szerint Cheng törvényes jogait tiszteletben tartották, és ő maradéktalanul bevallotta, hogy elkövette a terhére rótt bűncselekményt. A rendőrség nyilvánvalóan arra a vallomásra utalt, amelyben Cheng elismerte, hogy igénybe vette prostituáltak szolgáltatásait. Cheng később azt mondta, hogy kierőszakolták belőle a vallomást, de a kínai hatóságok ezt tagadták.

Cheng kereskedelmi és befektetési ügyekkel, elsősorban kínai befektetők skóciai befektetéseinek ösztönzésével foglalkozott a brit követségen. Munkájából kifolyólag gyakran utazott szerte Kínában. A hongkongi közigazgatási határon vették őrizetbe, amikor visszatért egyik egynapos üzleti útjáról.

Kína azt állítja, hogy az országban nem engedik a gyanúsítottak kínzását vagy vallomásuk kikényszerítését. Az AP amerikai hírügynökség kommentárja szerint azonban mindkét dolog feltehetően bevett gyakorlat a kínai bűnüldöző szerveknél.

Kiemelt kép: egy, az eltűnése és letartóztatása után készült plakát Simon Chengről. Fotó: Europress/Anthony WALLACE/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik