Nagyvilág

Nem nyomoznak tovább a svédek Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt

Svédország lezárja a Julian Assange-zsal, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójával szemben nemi erőszak gyanúja miatt indított nyomozást – jelentette be kedden Eva-Marie Persson svéd főügyész-helyettes.

Persson szerint az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékok megalapozottak, de majdnem egy évtizedet követően a szemtanúknak az üggyel kapcsolatos emlékei már elhalványultak. Hangsúlyozta, a vádhatóság döntése ellen fellebbezés nyújtható be, írja az MTI.

A főügyészség idén májusban indította újra a nyomozást Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt, miután 2017 májusában megszüntették a nyomozást és visszavonták a Wikileaks alapítójának nemzetközi körözést, mert nem láttak lehetőséget a férfi kézre kerítésére.

Korábban ötven hét börtönre ítélték Assange-t szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem hét évvel ezelőtti megszegése miatt.
A férfi hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt, de idén április 11-én a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik